Genel Kurul İlanı
01.10.2025
Genel Kurul İlanı
01.10.2025
Derneğimizin 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı 19 Ekim 2025 Pazar günü 12:30-15:00 saatleri arasında Esenler Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilecektir.
Yeterli çoğunluk sağlanamadığı takdirde 26 Ekim 2025 Pazar günü, yine 12:30-15:00 saatleri arasında 100. Yıl Mah., 2146. Sok. No:18A Bağcılar/İSTANBUL adresinde toplanacaktır.
Dernek üyelerimizin toplantıya katılmaları ve katılım durumlarını dernek yönetimimize bildirmeleri saygı ile rica olunur.
ÇÖLYAK HASTALARI YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
01.10.2025
Glütensiz Gıda Ürünü Satış Yükümlülüğü Getirilmesine İlişkin Tebliğ Resmi Gazete'de Yayımlandı
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik ile glütensiz, laktozsuz, düşük proteinli ve benzeri özelliklere sahip gıda ürünlerine ilişkin arzın artırılması ve talebin karşılanmasını desteklemek, bu sayede, tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara sahip bireylerin anılan ürünlere ulaşımını kolaylaştırmak ve toplumun bu ürünlere ilişkin bilincini artırmak maksatlarıyla; Ticaret Bakanlığına, esas işletme konusu hızlı tüketim mallarının satışı ve şube sayısı 200’den fazla olan zincir mağazalara, 250 m2’den fazla satış alanına sahip şubelerinde uygulanmak üzere, tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satış yükümlülüğü getirme yetkisi verilmiştir.
Bu çerçevede, üreticilerden tüketicilere tedarik zincirinin tüm unsurlarıyla istişareler yürütülmek suretiyle hazırlanan “Glütensiz Gıda Ürünü Satış Yükümlülüğü Getirilmesine İlişkin Tebliğ” 05.03.2024 tarih ve 32480 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak glüten intoleransı bulunan vatandaşlarımızın glütensiz gıda ürünlerine ulaşımının kolaylaştırılmasına yönelik önemli bir adım atılmıştır.
Ürün satış yükümlülüğü, gıda perakende sektörünün dinamikleri çerçevesinde mağaza büyüklüklerine göre kademelendirme yapılarak getirilmiştir.
Gıda perakende sektöründe hızlı tüketim mallarının satışıyla iştigal eden ve şube sayısı 200’den fazla olan zincir mağazalara; 250 m2’den fazla satış alanına sahip şubelerinde glütensiz olmak üzere un, tatlı atıştırmalık ve tuzlu atıştırmalığı; 400 m2’den fazla satış alanına sahip şubelerinde ise yine glütensiz olmak üzere un, ekmek, makarna, tatlı atıştırmalık ve tuzlu atıştırmalığı süreklilik arz edecek şekilde ve talebi karşılayacak miktarda satışa hazır bulundurma yükümlülüğü getirilmiştir.
Uygulama başlangıcına yönelik takvimlendirme, glütensiz ürünlerin üretimi ve ulaşılabilirliğine ilişkin hususlar birlikte değerlendirilerek yapılmıştır.
Sektörün yükümlülüğe uyum sağlayabilmek üzere gerekli adımları atabilmesini teminen, 250 m2’den fazla satış alanına sahip şubelerde uygulanması öngörülen düzenleme için yürürlük tarihi 1 Haziran 2024; 400 m2’den fazla satış alanına sahip şubelerde uygulanması öngörülen düzenleme için ise yürürlük tarihi 1 Eylül 2024 olarak belirlenmiştir.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Milli Eğitim Bakanlığı
Çölyakla Mücadele Kapsamında Yapılacak Çalışmalar
1.9 Mayıs Dünya Çölyak Günün’ün bulunduğu hafta içerisinde resmi ve özel okul/kurumlarda, okul/kurum yönetimleri tarafından; Ek-1 ve Ek-2’de yer alan bilgilerden yararlanılarak öğrenci, öğretmen, veli, yemekhane-kantin işletmecisi/çalışanı ve diğer okul çalışanlarına yönelik farkındalık eğitimlerinin yapılmasının sağlanması,
2. Öğretmenlerin; uzun süren ve düzelmeyen ishal, tekrarlayıcı ve sürekli karın ağrısı, karında şişlik, iştahsızlık, boy kısalığı, ergenlikte gecikme, kusma, kabızlık, kemik erimesi ve kansızlık gibi bulguları fark etmesi halinde öğrencinin çölyak hastası olabileceği konusunda aileyi uyarması,
3. Çölyaklı öğrencinin izni alınarak hastalığı ile ilgili diğer öğrencilerin ilgilendirilmesi ve öğrenciye besin ikramında ısrarcı olmamalarının sağlanması,
4. Okul/kurumdaki kutlama, sınıf içi ve sınıf dışı etkinliklerde besin ikramı yapılacaksa çölyaklı öğrenci velisinin mutlaka bilgilendirilmesi ve glutensiz besinlerin sağlanması için gerekli önlemlerin alınması,
5. Çölyak hastalığının şu anda kanıtlanmış tek tedavisi ömür boyu tam glutensiz diyettir. Bu nedenle; Çölyaklı öğrencilerin beslenmesinin sağlanabilmesi için kantinlerde, okul/kurum ve pansiyon yemekhanelerinde Ek-1, Ek-2’de yer alan bilgiler kapsamında; glutensiz ürünlerin bulundurulması, glutensiz besin hizmetinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması,
6. Okul/kurum yönetimleri tarafından kantin ve yemekhanede çalışan personele hangi besinlerin gluten içerdiği ve glutensiz besin pişirme ve saklama konusunda bilgilendirme yapılması,
7. e-okul sisteminde öğrencinin süreğen hastalığının yer aldığı bölüme çölyak tanısı konan öğrencilerin veri girişinin de düzenli olarak yapılması,
8. Çölyaklı öğrencilerin yaşam boyunca sağlıklarının korunması ve kendilerini güvende hissetmeleri için okul/kurumda gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik yöneticiler, öğretmenler, veliler, kantin ve yemekhane işletmecisi/çalışanlarının yakın iş birliğinde olmasının sağlanması gerekmektedir.
Valiliklere (İl Millî Eğitim Müdürlüğü) gönderilen Çölyak Hastalığı ile Mücadele Yazısını ve eklerini indirmek İçin Tıklayınız.
Üniversitelerde Glutensiz Yemek çıkarılması amacıyla YÖK tarafından tüm üniversitelere resmi yazı gönderildi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tüm üniversitelere gönderilen yazıda, Çölyak hastalığının; buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı hassasiyet sonucunda ortaya çıkan bir hastalık olduğu hatırlatıldı.
Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre Türkiye'de 2022 yılı sonu itibarıyla 154 bin 27 kişiye Çölyak tanısı konulduğu ifade edilen yazıda, "Beslenme hakkı ile sağlık hakkının temel insan haklarından olduğu düşünüldüğünde gluten intoleransı geliştiren bu kişilerin beslenmelerinde glutensiz diyet uygulanabilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması önem arz etmektedir." denildi.
Bu kapsamda, üniversitelerden, Çölyak hastası olan öğrencilerin glutensiz besinlere kolay erişimi için kantin/kafeteryalarda ve gıda otomatlarında glutensiz ürünlerin bulundurulmasının, yemekhanelerde glutensiz menülere yer verilmesinin sağlanması konusunda gerekli tedbirlerin alınması istendi.
Alerjen bilgisinin son tüketiciye sunulması zorunlu hale getirilmiştir.
26.01.2017 tarihinde yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği kapsamında toplu tüketim yerlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren alerjen bilgisinin son tüketiciye sunulması zorunlu hale getirilmiştir.
Yine aynı Yönetmelik gereği 1/1/2020 tarihinden itibaren hazır ambalajlı gıdalarda beslenme bildirimi yapılması zorunlu hale getirilmiştir.
Devamı için tıkla